Dřevostavba pro dva nabízí celoroční pohodlí v přírodě i při nízkém rozpočtu

29. 12. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Rozpočet může být velmi omezující, ale šikovní architekti dokáží často i při relativně nízké sumě udělat zázraky. Objem se samozřejmě nedá nafouknout a v tomto případě museli kvůli rozpočtu vycházet z plochy devadesáti metrů čtverečních.

V přírodním prostředí okolí francouzského města Montauban stojí příjemná nevelká dřevostavba. Charakterizuje ji jednoduchý obdélníkový půdorys, kombinace světlého dřeva s opáleným a průzor skrz celou denní zónou. Stavba je výsledkem práce architektů z ateliéru b2p architecture a slouží dvěma lidem tři sta pětašedesát dnů v roce.

Přízemní dřevostavba s fasádou s prosklení a terasou

Na denní zónu navazují terasy z obou stran. Zdroj: Agnes Clotis

Deset dnů ročně je domovem i pro jejich děti. Nevelká plocha pro architekty znamenala, aby upřednostnili polyfunkční řešení prostorů. Díky tomu cenný prostor nezabírají prostory jen s jednou jedinou funkcí – jsou přizpůsobitelné podle potřeby.

Přečtěte si také:
Dřevostavba ve městě za cenu bytu poutá pozornost nejen lokalitou

Funkce podle aktuální potřeby

Televizní místnost, která funguje i jako domácí kancelář, je možno jednoduše proměnit v pokoj pro hosty, a přitom všechny společenské obytné prostory zůstanou nedotknuté. Centrální zónu tvoří spojený prostor zahrnující obývací pokoj, jídelnu a kuchyň. Mezi touto denní zónou a televizní místností s mnoha funkcemi stojí box s ukrytou koupelnou. Vytváří přechod mezi reverzibilní částí domu a každodenními společenskými prostory. Hlavní ložnice i obývací pokoj jsou orientovány k horizontu, díky čemuž jsou ideální i ke cvičení jógy.

Jednoduchá obývací část a jídelna v dřevostavbě

Interiéru dominuje světlé dřevo a bílá, zpestřená v hlavním denním prostoru výraznou žlutou lednicí v retro stylu. Zdroj: Agnes Clotis

Společenská zóna se otevírá do obou stran

Pro majitele i architekty bylo důležité vtáhnout do interiéru krásu okolní přírody. Na denní zónu navazují terasy z obou stran. Rozšiřují průchozí obytný prostor: jedna je orientována na jih, druhá, intimnější a chladnější, je orientována na sever.

Přečtěte si také:
Rodinná dřevostavba z udržitelných materiálů a plná světla

Opálené dřevo, prodloužená střecha a žádné překážky

Jak charakterizují tento projekt dřevěného domu samotní architekti? „Dispozice, kterou jsme navrhli, se snaží o plynulé používání bez překážek, s cirkulací tak volnou, jako je šíření vody, která se pomalu roztéká po rovném povrchu.

Silná letní vedra nás vedla k vysunutí stříšky a boků kolem velkých prosklení. Tak získal interiér ochranu před přímým slunečním zářením. Použité opálené dřevo zadržuje vodu díky úpravě „dermo-burning“.

Přečtěte si také:
Nezalekli se poškozených trámů a zachránili ji. Stoletá dřevěnice se jim odměnila nádherným víkendovým bydlením

Tato „kůže“ domu, inspirovaná kulturou Wabi-Sabi, se časem promění, zestárne a splyne s okolím,“ vysvětlují tvůrci projektu podstatu řešení. Interiéru dominuje světlé dřevo a bílá, zpestřená v hlavním denním prostoru výraznou žlutou lednicí v retro stylu.

Přízemní dřevostavba s fasádou z opáleného dřeva

V přírodním prostředí okolí francouzského města Montauban stojí příjemná nevelká dřevostavba. Zdroj: Agnes Clotis

Maison Yakisugi

architektonický ateliér: b2p architecture

lokalita: Montauban, Francie

projekt: 2017

realizace: 2017

konstrukce: dřevo

plocha: 90 m2

Sabína Zavarská

Foto: Agnes Clotis

Kategorie: Dřevostavby
Tagy: dřevěné fasády moderní dřevostavby přízemné rodinné domy prosklené plochy Víkendové bydlení
Sdílejte článek

Diskuze