Odhalené cihlové zdi či betonový sloup: Byt, který se nestydí za svůj původ

Starší třípokojové byty jsou obvykle řešeny „na jedno kopyto“. I tento byt měl původně trojtaktovou dispozici, která modernímu životnímu stylu již nevyhovuje.
Reklama

Z chodby se vcházelo do dvou pokojů vlevo a do jednoho vpravo. Navíc, tento byt pod střechou byl zcela tmavý, a tak jeho přeměna byla nevyhnutelná.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Reklama
Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Nezbytná kompletní rekonstrukce

Nemoderní nepraktická dispozice, tma a nedostatek výhledů přinutily mladou rodinku investovat do rekonstrukce. Čarováním s prostorem a řešením dispozice téměř „od podlahy“ se architektům ze studia toito architekti podařilo vytvořit zajímavé moderní rodinné zázemí.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Otevřený prostor se zákoutími

Navzdory změněné dispozici se podařilo zachovat soukromí pokojů. Velmi příjemný efekt architekti vytvořili denní částí s komplikovaným půdorysem, díky kterému zde lze nalézt několik zákoutí. Takže i samotný otevřený prostor poskytuje dávku potřebného soukromí. Architekti přiznávají, že až po prvním bourání, které bylo plné překvapení, viděli budoucí řešení. Teprve tehdy mohli řešit interiérový návrh.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Funkční uspořádání živého centra bytu

Když si rozměníme denní část na drobné, najdeme zde několik funkčních celků: vstup, hygienické zázemí, uprostřed jsou kuchyně a pracovna, po stranách jídelna a televizní místnost. Takové uspořádání funkcí vytváří živé centrum bytu. Dvěma pokojům zůstalo i po přeměně bytu vlastní soukromí. Jsou to rodičovská ložnice a dětský pokoj. Oba pokoje jsou od denní společenské části odděleny šatníky s nadsvětlíky. Jsou to vlastní okna, či průzory ve výšce – nade dveřmi. Díky těmto nadsvětlíkům se v bytě násobí denní světlo, které doslova přetéká celým prostorem. V pokojích je přitom zachovány soukromí.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

V střídmém stylu s odkazy na původ

Celá realizace interiéru je řešena v střídmém jednoduchém stylu s důrazem na historii objektu. Na původ bytu odkazují několik odkryté konstrukce, ale i použitý bílý maloformátový obklad v kuchyni. Cihlové zdi, betonový odhalen strop či betonový sloup přímo uprostřed kuchyně jsou zjemněné použitím světlého dřeva a světlých barev.

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Foto: Katarína Príkopská

Byt S ve zkratce

architektonický ateliér: toito architekti

architekti: Tomáš Szőke, Ivan Príkopský, Katarína Príkopská

lokalita: Bratislava

rok realizace: 2016 až 2017

užitná plocha: 84 m2

ocenění: nominace na Cenu za architekturu CE ZA AR 2017 v kategorii Interiér

Sabína Zavarská
Foto: Katarína Príkopská

Reklama
Reklama

Komentovat