Zdroj: Jiří Hurt

Francouzský šarm v srdci Prahy: Rodina měla při rekonstrukci bytu speciální požadavky

10. 01. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Na rekonstrukci bytu si tato rodina počkala několik let. Promyšlená představa o jeho nové podobě a pomoc interiérové designérky z něho vytvořili skutečně originální bydlení s prvky z různých koutů světa.

Byt v centru Prahy obývala rodina několik let, než se majitelé odhodlali pustit se do větší rekonstrukce bytu. „Bydleli jsme v bytě od roku 2012, ale kompletní rekonstrukci jsme zahájili až v roce 2018, jakmile naše dvě děti trochu odrostly a my jsme cítili, že máme čas věnovat se tomuto poměrně ambicióznímu projektu,“ vysvětluje majitelka.

Modrý obývací pokoj

Zajímavé osvětelní bylo jedním z požadavků majitelů. Do obývacího pokoje proto zvolili závěsné svítidlo s vícero žárovkami, které nazvali „pavouček“. Zdroj: Jiří Hurt

Právě díky tomu, že na přemýšlení měla delší čas, vznikla v její hlavě poměrně jasná představa o tom, jak by měl rekonstrukce bytu vypadat a jaká atmosféra by v něm měla panovat. Aby se tato vize zhmotnila do reality, přizvali si majitelé na pomoc svou známou, interiérovou designérku Marcelu Bartákovou.

Milujeme pudrové odstíny zelené, modré, růžové a v kombinaci s dominantními barvami na židlích a pohovkách tón v tónu nás tato hravost baví,“ majitelka.

„Přípravy a diskuse s Marcelou o designu byla část, která mě osobně bavila nejvíce. Manžel mi dal absolutní svobodu. To mi umožnilo realizovat se bez jakýchkoli omezení,“ říká majitelka a s úsměvem dodává: „Kromě rozpočtu samozřejmě.“

Přečtěte si také:
Rekonstrukce bytu v Karlových Varech dopadla překvapivě. Interiér připomíná galerii

Několik měsíců debat

Diskuse ohledně budoucí podoby bytu trvaly přibližně 3–4 měsíce. „Pro každého klienta vytvářím jejich osobní bydlení srdcem, naslouchám jejich potřebám, přáním, poslouchám, jaké jsou jejich sny. Toto vše se snažím skloubit a zakomponovat do celku, aby vše tvořilo dokonalou harmonii,“ vysvětluje svůj přístup designérka Marcela Bartáková.

Společným hlavním cílem bylo vytvořit interiér, který bude odrážet charakter a styl bydlení všech členů rodiny. Vzhledem k původu majitelky bylo její preferencí i přiblížení se francouzskému městskému stylu, který kombinuje staré prvky s novými a neotřelými barvami.

Jídelní stůl s různými židlemi

Majitelům se líbí dominantní barvy na židlích. Zdroj: Jiří Hurt

Po praktické stránce musela mít designérka na zřeteli další požadavky a potřebné úpravy jako dostatek úložného prostoru, který splyne se stěnami, kuchyni s moderními spotřebiči či například novou podobu koupelny a toalety pro hosty, které byly už v nevyhovujícím stavu.

Rekonstrukce bytu měla svůj čas

Po odsouhlasení návrhu, který majitelům designérka představila, začal samotný proces rekonstrukce bytu. „Klienti požadovali, abych vše zastřešila od návrhu přes dodavatele a řemeslníky až po konečnou realizaci,“ říká designérka.

Bílá vana

Byt o rozloze 110 m2 se nachází v centru Prahy ve 3. patře s malým balkonem orientovaným do vnitrobloku. Zdroj: Jiří Hurt

Vzhledem k velkému rozsahu prací, jako byly nová dispozice a realizace koupelen, pokládky podlahy, úpravy dveřních otvorů, truhlářská výroba dveří a nábytku, bylo potřeba vše dobře naplánovat, včetně realizace. Celá rekonstrukce bytu nakonec proběhla přes letní prázdniny, během kterých rodina buď cestovala, nebo trávila čas na chalupě.

„Po návratu do bytu na konci léta se otevřela jejich další etapa rodinného života v novém interiéru, se kterým byli všichni maximálně spokojeni,“ dodává na závěr designérka.

Obývací pokoj

Obývák je propojen s kuchyní, jídelním prostorem a balkonem, který směřuje do vnitrobloku. Vícero prvků jako sametové pohovky, dekorační krb či obrazy ve zlatých rámech vytvářejí atmosféru nenuceného, šarmantního bydlení inspirovaného francouzskými městskými byty.

Váza s květinou na stole

Vícero prvků jako sametové pohovky, dekorační krb či obrazy ve zlatých rámech vytvářejí atmosféru nenuceného, šarmantního bydlení inspirovaného francouzskými městskými byty. Zdroj: Jiří Hurt

„Jsme francouzsko-slovenská rodina, spíše kosmopolitní, proto jsme chtěli, aby náš interiérový design lépe odrážel naši kulturu a osobnost,“ majitelé

Kuchyně

„Majitelé chtěli kuchyni s moderními spotřebiči a velkou americkou ledničkou,“ prozrazuje designérka. Aby v ní měli dostatek úložných prostor, navrhla linku na míru s dolními i horními skříňkami.

Naše rodina je zaměřena a byla vychována kolem konceptu ‚Art de vivre‘, jehož důležitou složkou je i jídlo. Proto jsme si přáli dokonalou kuchyň se spoustu úložných prostorů a velkou pracovní plochu z Technistone.“

Chodba

„Každý by se měl těšit domů a již při otevření vstupních dveří by ho mělo zahřát u srdce. Své bydlení by si měl člověk užívat,“ říká interiérová designérka Marcela Bartáková.

Přečtěte si také:
Byt v historické vile v Liberci prošel radikální rekonstrukcí. Vnesla do ní i kousek přírody

Koupelna

V koupelně a toaletě pro hosty designérka použila kombinaci velkoformátových obkladů v dekoru mramoru a bílého nábytku.

Dětské pokoje

Majitelka přiznává, že největší výzvou byly dětské pokoje. „Jsou přizpůsobeny jejich věku a zájmům, ale děti se mění a rostou tak rychle, že jsme chtěli, aby pokoje byly spíše neutrální a praktické. Náš syn Artur je vášnivý tenista, zatímco dcera Ester je snílek, potřebuje pohodu a ráda se schovává v improvizovaných ‚bunkrech‘. Nejraději však vytváří skvělé dezerty v kuchyni,“ prozrazuje.

Gauč pod patrovou postelí

Dětské pokoje jsou přizpůsobeny věku a zájmům. Zdroj: Jiří Hurt

Ložnice

Osobitý styl, špetka extravagance a mix moderních a historizujících prvků charakterizují ložnici majitelů. Majitelka toužila hlavně po samostatně stojící vaně.

„Každý člen rodiny má pravděpodobně svůj preferovaný útulný koutek, včetně našeho pejska Teodora. Já osobně mám slabost pro svou vanu, protože je to místo, kde mohu relaxovat a přemýšlet,“ prozrazuje majitelka.

Dámsky budoár

Tak nazvala designérka tento prostor, který navrhla pro majitelku. Aby stěna u vany nepřicházela do kontaktu s vodou, nachází se za ní dřevěná stěna, která plní i dekorativní charakter. Díky dekoracím s orientálním nádechem má tento prostor téměř až meditativní charakter.

Přečtěte si také:
Manželé si splnili sen odvážnou rekonstrukcí: Z dvou bytů vytvořili jeden, a mají tak dostatek prostoru i pro své děti

Výběr barev

Barevnost vyplývá z návrhu, který majitelům představila interiérová designérka Marcela Bartáková. Základ tvoří klasická bílá na dveřích, podlahových soklech a dekoračních lištách u stropu, podlahy jsou v dekoru běleného dubu, které krásně prostor propojí a zateplí.

Oválné zrcadlo nad umyvadlem

Dalším zajímavým prvkem je v obou koupelnách i umyvadlo z přírodního kamene. Zdroj: Jiří Hurt

Nejvýraznější barvou je tady však modrá v různých odstínech, kterou doplňují barvy na obrazech – těch tady najdeme opravdu hodně.

Kosmopolitní bydlení

Kdo tu bydlí: Sympatická francouzsko-slovenská rodina s dvěma dětmi a pejskem corgi jménem Teodor
Nemovitost: Byt o rozloze 110 m2 se nachází v centru Prahy ve 3. patře s malým balkonem orientovaným do vnitrobloku.
Návrh interiéru: O ten se postarala Ing. Marcela Bartáková ze studia InteriorDSGN. „Interiéry vytvářím s intuicí, vášní a radostí, často s nenápadným využitím prvků feng-shui.“

Fotogalerie

Text: Lucia Blažiová
Foto: Jiří Hurt
Zdroj: časopis HOME

Kategorie: Rekonstrukce bytu
Tagy: barvy v interiéru bydlení Praha design interiérů
Sdílejte článek

Diskuze